Teran Spitz

U vinogradu je bujan, rodan, zato mu više odgovaraju škrtiji, topliji tereni. Redovito mu odgovara redukcija prinosa (odbacivanje dijela grozdova nakon cvatnje, u srpnju), a najveći učinci na kvalitetu vide se u lošijim godinama. Na bolesti nije posebno osjetljiv, osim na sivu plijesan u vlažnim uvjetima. Dozrijeva kasno, u drugoj polovici rujna ili početkom listopada. Pri umjerenim prinosima i na toplim, osunčanim položajima daje intenzivno obojena crna vina, rubinskocrvene boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem.

Bogata su na mirisu, koji je po karakteru voćni – mnogi će osjetiti razne vrste jagodastog i bobičastog voća, ponajprije maline i kupine, te borovnice i crveni ribiz. No glavna je karakteristika terana visoka ukupna kiselost, neuobičajena za crna vina. Kod pravih terana mora biti naglašena, iako, zbog visokog ekstrakta i zamjetne punoće, obično nisu neharmonična. Alkohol obično nije visok, kreće se od 11 do 13 vol. %, pa su ta vina manje teška i agresivna od većine drugih primorskih crnih vina. Unatoč intenzivnoj boji i visokom ukupnom sadržaju polifenola (što je vrlo zanimljivo sa zdravstvenog stajališta, posljednjih godina predmet brojnih istraživanja), vina nisu jako astringentna – trpka, a dozrijevanjem od najmanje godinu dana postaju mnogo skladnija i pitkija. Dozrijevanje se prakticira u većim, neutralnim hrastovim bačvama, kako bi se očuvala voćnost i sortne značajke. Upravo zbog tih karakteristika teran jako dobro ide uza sve vrste crvenog mesa, a posebno uz divljač. Također, kažu da se pravi istarski pršut može doživjeti najbolje uz čašu terana, ali i druga će jela pristajati uz to, netipično, ali posebno i izvrsno crno vino.

“In posuere eleifend odio. Quisque semper augue mattis wisi. Maecenas ligula. Pellentesque viverra vulputate enim. Aliquam erat volutpat.”