Oljčno olje Spitz

Ekstra deviško oljčno – olivno olje sestavljajo skoraj izključno nenasičene maščobne kisline, od teh je 70 – 80 % oleinske kisline (enkrat nenasičene) in 20 – 30 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin, med temi omega 3 in omega 6, vse izredno pomembne za kardio vaskularno zaščito. V manjših količinah (do 1 %) pa vsebuje tako imenovane neumiljive (netriacilglicerolne) snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki.

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), ki jih vsebuje oljčno olje in uravnotežene maščobno kislinske sestave. Poleg visoke vsebnosti biofenolov, so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu. S tem delujejo preventivno na celične poškodbe in razvoj rakastih tvorb.

Olivno – oljčno olje znižuje LDL (»slab« holesterol) in zvišuje HDL (»dober« holesterol). Je edino olje, ki vsebuje povišano koncentracijo beta-sito-stirolov, sestavina, ki zavira absorbcijo holesterola.

Poleg tega, da je olivno – oljčno olje najbolj prebavljiva maščoba, ščiti celoten prebavni trakt: ugodni učinki pri gastro intestinalnih težavah so znani že iz davnine. Primerno je tudi za prehrano dojenčkov, saj je oljčno – olivno olje po kislinski sestavi zelo podobno materinemu mleku.

Tudi v zrelih letih je oljčno – olivno olje nepogrešljivo, saj spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter s tem preprečuje osteoporozo.

Uporaba in uživanje oljčnega olja predstavlja dan danes življenjski stil, na katerega se sklicujejo številni, saj je obenem sinonim za zdravje, lepoto in kakovost življenja – na kratko DOBRO POČUTJE.

“In posuere eleifend odio. Quisque semper augue mattis wisi. Maecenas ligula. Pellentesque viverra vulputate enim. Aliquam erat volutpat.”