Istarska Malvazija Spitz

Malvazija istarska istaknuta je sorta porodice malvazija. Malvazija je suho, zlatno žuto vino sa zelenkastim nijansama. Krepko je i puno, s prepoznatljivom sortnom aromom, ugodnog i zaokruženog okusa. Malvaziju serviramo na temperaturi od 10°C uz predjela s povrćem i tjesteninom s umacima na bazi sira, te vrhnja, dimljenu ribu, kuhanu i pečenu bijelu ribu, kuhanu teletinu i svinjetinu.

Od tri hrvatske malvazije malvazija istarska najpoznatija je i gospodarski najvažnija – samo u Istri posađena je (službena statistika) na više od 3000 hektara. U toj je našoj regiji dominantna sorta – danas je 60 posto istarskih vina dobiveno upravo od malvazije. No taj primat stekla je tek zadnjih sedamdesetak godina, kada se zbog raznih okolnosti (povećane potražnje za bijelim vinima na domaćem i okolnim tržištima) počinje širiti ponajprije na račun terana i refoška, tada vodećih istarskih sorata. No njezinoj popularnosti pridonijele su i mnoge dobre uzgojne karakteristike, jer je za vinogradare vrlo zahvalna sorta.
Danas se, pak, zahvaljujući ponajprije novom istarskom valu, pojavi nekolicine novih, mlađih proizvođača, vina te sorte svrstavaju uz bok najboljih bijelih vina Hrvatske i Mediterana. Primjenom suvremenih tehnoloških rješenja uspjeli su iz malvazije istarske izvući velik dio nedvojbeno visokokvalitativnog potencijala, pa su vina najčešće svježa, svojstvene žutozelene do slamnatožute boje, blaga zelena odsjaja. Osnovna je sortna aromatska karakteristika diskretan miris bagremova cvijeta, koji znalci i ljubitelji malvazije istarske i traže u njezinim vinima. Okus je, za razliku od nekadašnjih malvazija, svjež i skladan, voćni, ali ipak mediteranski pun, srednje visoka alkohola. Ipak, alkohol kod nekih vina posljednjih godina prelazi 13 vol. %, što je obilježje jakih vina, ali ga obično prate i drugi glavni sastojci – visok ekstrakt i umjerena kiselost.

“In posuere eleifend odio. Quisque semper augue mattis wisi. Maecenas ligula. Pellentesque viverra vulputate enim. Aliquam erat volutpat.”