Teran Spitz

Teran je prvič omenjen konec 14. stoletja, ko je v keramičnih steklenicah služil carskim odposlancem, še pred približno stotimi leti pa je bil najbolj razširjena sorta v Istri. To je vinska kapljica s karakterjem, močjo in stanovitnostjo. Teran je vino istrskih kmetov, ki je nekoliko trpkejše, a so ga vseeno z največjim zadovoljstvom uživali plemiči, ko so ga preproste družine prenašale pred cenjenega gosta. Iz severozahodne Istre izvirajo nekateri izmed najboljših teranov, ki jih trenutno ponuja hrvaško tržišče. Proizvajajo jih vinske kleti Coronica iz okolice Umaga, Kabola v svoji kleti pri Momjanu, Cattunar iz Brtonigle ter mnoge druge. Vsak od proizvajalcev ima svojo zgodbo o teranu, avtohtoni istrski sorti.

Kozarec terana se bo izvrstno prilegal mesnim jedem in divjačini, še posebej če so te bogato začinjene. Priporočajo, da ga postrežete s pršutom in sirom, značilno istrsko predjedjo, ki je še okusnejša v kolikor je postrežena z domačim kruhom. Najboljši je, če ga ponudite temperiranega na okoli 18 stopinj Celzija. To je vino z velikim potencialom in bližnjim uspehom, vendar morajo evropski in svetovni ljubitelji najprej še odkriti vse bogastvo in različice tega skritega istrskega dragulja. Teran že na trti nakazuje svoj bogat in robusten značaj. Raste v velikih grozdih, meso je čvrsto, jagode so zbite in obdane z odporno kožico. Zato je teran odlična ideja za tiste, ki iščejo izvirno in neodkrito, torej za zanesenjake in željne novih odkritij. Pravijo, da ima barvo zajčje krvi. Če ga zavrtite v kozarcu, boste opazili vijoličaste odtenke, pri cvetici pa prevlada malina.

“In posuere eleifend odio. Quisque semper augue mattis wisi. Maecenas ligula. Pellentesque viverra vulputate enim. Aliquam erat volutpat.”